Beruházás szoftverekbe...?

Egy nagy dilemma minden cég életében, hogy milyen szoftverbe ruházzon be, annak mennyi az ára, és milyen lesz a megtérülés. Személyes véleményem az, ebben a kérdésben, hogy mindenképpen, sőt elkerülhetetlen, hiszen ha a versenytársak megteszik, akkor piaci hátrányba kerülök.

soft.jpg

 Az előző poszt alatti kommentben feljött egy érdekes téma. Mégpedig a rendelkezésre álló szoftverek használata, kihasználása. Én a posztban csak példaképpen említettem meg a tervezést de ezen példán keresztül vesézzük tovább.

Ebben az esetben a legfontosabb a szoftverválasztás, sőt szoftverfűzér választás, és annak a cég rendszerében való beillesztése.

Mondok egy életszerű példát. Mint említettem az építőipar egyik speciális ágazatával foglalkozunk, így a munkánk része, hogy építészeti engedélyes vagy kiviteli terveket készítsünk. Kis hazánkban rögtön adná magát a történet, hogy akkor ArchiCad. Magyarország talán legszélesebb körben használt és elismert építésztervező szoftvere. Mégsem használjuk. Ennek nem az az oka, hogy az Archicad rossz szoftver lenne, hanem az, hogy nekem a kiviteli tervből utána gyártmánytervet kell készítenem, szerelési terveket kell készítenem, szabászlistát, anyagkigyűjtést, stbstb. Így egyszerűen beilleszthetetlen az én további munkafolyamataimba, viszont létezik a piacon olyan szoftver ami alapból tud olyan funkciókat ami tovább gördít pár gombnyomással.

Szoftverek megemlítése nélkül a folyamat nálunk a következő.

Elkészül a kiviteli terv.

kb 15% időráfordítással GENERÁLÓDIK a gyártmányterv

GENERÁLÓDIK a szabászlista

GENERÁLÓDIK a CNC-hez szükséges file

GENERÁLÓDIK az anyagjegyzék

GENERÁLÓDIK a szerelési rajz

 

Így ami közel 10 éve kb 2 - 2,5 napig tartott, az jelenleg tart olyan 4-5 órát.

Nézzük ennek az anyagi oldalát. Mert nyilván ez nem éri meg mindenkinek.

Van ehhez a munkafolyamathoz egy alapszoftver. Ez jelenleg.: 1.400.000.- nettó

Van egy ráépülő modulszoftver.: Ez jelenleg.: 4.200.000.- nettó

És ebben a kettősben van circa 5.000.000.- forint értékű egyedi fejlesztés.

Ez így összesen 10,6 millió + az éves követések amik ebben az esetben olyan 1,5 milliót tesznek ki.

Kihangsúlyozom, hogy ez 1 termékünk előállításához szükséges szoftvervonal. Más termékeinkhez, másik - többnyire egyedi-szoftvereket használunk.

A matek innen a következő. 5 éves időintervallum alatt költök circa 18,1 milliót szoftverre.

Egy átlagos tervező/rajzoló óránkénti költsége nálunk.: circa.: 5000.-

Ha csak 8 óra időt megspórolok az 250 munkanappal számolva kerek 10 millió. Tehát az 5 éves intervallum, már a második évben megtérül.

 

Sőt ismét más a matek, ha nem kiváltom a tervezőt, hanem a felszabadított munkaidöjét le tudom terhelni, és óránként 7500-ért értékesítem.

A kérdés, hogy érdemes-e szoftverbe fektetni, netán egyedi szoftverbe tulajdonképpen megválaszolva. Persze itt benne van az, hogy csak egy szint felett.

Nyilvánvaló, hogy egy egyéni vállalkozó akinek az éves árbevétele 5 millió forint, annak ez nem játszik.