Építőipari helyzet 2018

Kicsit elkanyarodva a konkrét blog témától, úgy érzem, hogy fontos egy kis betekintést nyújtani abba, hogy mi folyik jelen pillanatban az építőiparban, és mi az ami még várható a jövő évtől.

A 2016-ban bevezetett CSOK illetve az újépítésü ingatlanokat érintő 5%-os áfakedvezmény rettenetesen bepörgette az építőipart és egy folyamatosan növekvő pályára állította. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy erre az ugrásszerű megnövekedésre az építőipari szereplők nem voltak felkészülve.

afa.jpg

Az értékesítési oldal tette a dolgát minden vonalon. Ha mindenképpen zárt időintervallumon szeretném nézni a történteket, akkor a 2019.12.31-es áfatörvény eljöveteléig túlértékesítették a piacot. Egyszerűen az eladott mennyiséget fizikai képtelenség megépítteni eddig az időpontig. Nem véletlen, hogy a kormány próbál kedvezni, pl akinek hatályos építési engedélye van, vagy aki eléri a szerkezetkész készültséget, annak kitólják a kedvezményes áfát. Amennyiben ezt nem tennék, akkor katasztrófába taszítanák az egész iparágat.

Mert mi is történne. Egy jelentős hányada az építetőknek hitelből építkezik, viszont a hitelt a bruttó összegre veszik fel. Az egyszerűség kedvéért számoljunk nettó 20.000.000.- forintal. Az 5%-os áfával kereken 21.000.000.- forint. Az építető elballag a bankba és felvesz 21.000.000.- hitelt, de ha a kivitelező kicsúszik a határidőből, akkor az összeg máris 25.400.000.- forint. Tehát valakinek csikzsebből kéne előkapni 4.400.000.- forintot. Ismervén a magyar viszonyokat előre tudjuk, hogy ez sokaknak nem menne.

Így alapból egy harapófogóba került az építőipar ezzel a határidővel így nem nehéz elképzelni, hogy mi indult el az építőiparban.

Kialakult egy munkaerőhiány, ami mostmár nemcsak az építőiparra jellemző, de itt hatványozottan jelen van. A munkabérek nőttek és nőnek folyamatosan ugyanis a cégek egymástól próbálják elhalászni a munkaerőt. Emellett jelentkezett egy olyan probléma is, hogy alapanyaghiány.
Ugyanis az alapanyaggyártók nem követték le a megnövekedett igényeket, nem ruháztak be fejlesztésekbe, nem emelték a kapacitásukat. Így verseny alakult ki az alapanyagért. Ez a 2019-es évben jelentősen kiéleződik majd.

Az alapanyag beszállítások esedékessé váltak, intervallumokat adnak a gyártók, hogy majd ekkortól - eddig várható az anyag. Így elég nehéz tervezni, ütemezni, határidőt vállalni, úgy hogy az egész iparág feje felett lebeg egy határidő.

Félreértés ne essék, nem panaszkodom. Ezek a tények amik ma gyártói és kivitelezői oldalon érezhetőek az építőiparban.